سوالات پرتکرار و کلیدی درباره کامپوزیت دندان

یکی از روش‌های درمانی زیبایی که روی سلامت دندان‌ها تاثیر بسزایی دارد کامپوزیت دندان است. کامپوزیت دندان یک ماده خمیری است که دندانپزشک با مهارت و ظرافت آن را روی دندان‌ها فرم می‌دهد و عیوب مختلف مانند فاصله بین دندان‌ها، پوسیدگی دندان‌ها، لکه‌ها زردی، لب پریدگی و شکستگی‌های دندان رابرطرف می‌کند. با این حال هر فردی که قصد کامپوزیت دندان‌ هایش را دارد مغزش مملو از سوالات متداول درباره کامپوزیت دندان می‌شود، که در پی پاسخ آن‌هاست. ما در کلینیک آفرینش با سال‌ها تجربه در زمینه خدمات زیبایی دندان از ابتدا تا کنون سوالات پر تکرار کامپوزیت دندان که برای مراجعین پیش آمده است را جمع آوری کردیم و در قالب این مطلب در اختیارتان قرار دادیم تا کمی از دغدغه‌های شما عزیزان کاسته باشیم.

کامپوزیت دندان یک ماده خمیری شکل که توسط دندانپزشک با مهارت و ظرافت روی دندان‌ها چسبانده و با دستگاه اشعه خاص سفت می‌شود تا عیوب دندان‌ها برطرف شود و یک لبخند زیبا را طراحی کند.

از اصلی‌ترین کاربردهای کامپوزیت دندان می‌توان به پر کردن حفره‌های بین دندانی، درمان پوسیدگی‌های دندان، ترمیم شکستگی‌های و لب پریدگی‌های دندان، رفع لکه زردی دندان‌ها و اصلاح جزئی دندان‌ها اشاره کرد.

کامپوزیت دندان از مواد رزینی و مواد معدنی که ترکیبات این موادها شامل بیسفنول A-گلیسیدیل متاکریلات (BISGMA)، یورتان دی متیکریلات (UDMA) یا پلیکررم نیمه کریستالی (PEX) و یک پرکننده معدنی مانند سیلیکون دی‌اکسید (سیلیس) تشکیل شده است.

برای اینکه بتوانید بهترین کامپوزیت را انتخاب کنید، باید ویژگی‌های خود را در نظر بگیرید. این ویژگی‌ها می‌تواند رنگ پوست، رنگ دندان‌های مجاور و گاها حتی رنگ چشم باشد.

کامپوزیت‌ها به طور کلی بین 3 تا 7 سال طول عمر مفید دارند. شما می‌توانید با مراقبت درست و رعایت نکات بهداشتی طول عمر ونیر خود را تا 10 سال نیز افزایش دهید.

خیر، زیرا برای کامپوزیت باید مواد ونیر کامپوزیت را روی دندان‌ها بریزند و شکل دهند که نیازی به بی حسی ندارد؛ اما در مواردی که دندان‌ها حساس باشند دندانپزشک از بی‌حسی موضعی استفاده می‌کند که بازهم شما هیچ دردی احساس نخواهد کرد.

مزایای اصلی کامپوزیت دندان شامل اصلاح شکستگی دندان، رفع فاصله بین دندان، ترمیم پذیری آسان، طیف رنگی گسترده، انجام در یک جلسه، جلوگیری و رفع زردی دندان، استحکام بالا نسبت به دندان‌های طبیعی، قابل اجرا بودن برای دندان‌های جلویی و آسیاب پیشین، نیازی به تراشیدن دندان ندارد، و روش مقرون‌به‌صرفه‌تر از روش‌های سفید کردن دندان و باعث لبخندی زیبا در نهایت افزایش اعتماد به نفس می‌شود

روکش ونیر به شدت حساس بوده و به سرعت تغییر رنگ می‌دهد. همچنین در مقابله با سایر روش‌ها مانند لمینت، عملکرد ضعیف‌تری را از لحاظ مقاومت و طبیعی بودن دارد. اگر به خوبی از کامپوزیت‌ها محافظت نکنید امکان التهاب لثه و عفونت دهان وجود دارد.

هر واحد کامپوزیت دندان معادل یک دندان است.

قبل از انجام روکش ونیر کامپوزیت خواب کافی توصیه می‌شود. همچنین مصرف الکل و دخانیات اکیدا ممنوع است تا دو هفته قبل از کامپوزیت ممنوع است. مصرف سیگار و الکل جریان خون را کاهش داده و ممکن است فرایند اجرای کامپوزیت روی دندان‌ها را با مشکل مواجه کند.

بعد از انجام روکش دندان مصرف الکل و دخانیات اکیدا ممنوع است. همچنین بهتر است جهت جلوگیری از ایجاد حساسیت از غذاهای نرم مانند سوپ و آش استفاده کنید. به هیچ عنوان از دندان استفاده ابزاری نکنید و با آن مواد غذایی همچون پسته و بادام نشکنید. همچنین در روزهای ابتدایی از مصرف مواد اسیدی مانند آبلیمو و مواد ترش خودداری کنید. در آخر نیز بهداشت دهان را رعایت کرده و در روز 3 مرتبه از مسواک و خمیر دندان سنسوداین استفاده کنید اما چون مسواک به تنهایی برای بهداشت دندان کافی نیست برای از بین بردن باکتری‌ها و قارچ‌ها از نخ دندان و دهانشویه هم استفاده کنید.

افرادی که دارای دندان‌های نامرتب، کج، لب پر شده، لکه دار، زرد رنگ، شکستگی جزئی و با فاصله هستند بهترین کاندید برای انجام کامپوزیت هستند. ناگفته نماند باید از سلامت حداقلی دندان‌ها برخوردار باشید.

افرادی که دارای دندان‌های نامرتب، کج، لب پر شده، لکه دار، زرد رنگ، شکستگی جزئی و با فاصله هستند بهترین کاندید برای انجام کامپوزیت هستند. ناگفته نماند باید از سلامت حداقلی دندان‌ها برخوردار باشید. 

بله، کامپوزیت 4 دسته بندی رنگی A که طیف رنگی قهوه ای، B که طیف رنگی زرد، C که طیف رنگی خاکستری و D که طیف رنگی قرمز است. هرکدام از گروه‌های ذکر شده دارای طیف رنگی مختلفی از ، A1، A2 ،A3، A4، A5، B1، B2، B3، C3، CV، CVD، BW، XBW است. 

برای انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان باید به رنگ پوست، رنگ دندان‌های مجاور و گاها رنگ چشم‌ها دقت کنید. ناگفته نماند بهترین کامپوزیت بر اساس ویژگی‌های فردی شما مشخص می‌شود.

خیر، امکان کامپوزیت دندان روکش شده وجود ندارد؛ زیرا روکش دندان یک عمل مجزا درمانی است که به علت جنس آن اجازه نمی‌دهد که مواد کامپوزیت به روکش دندان بچسبد و به علت عدم چسبندگی نمی‌تواند از مینای دندان محافظت کند.

بله، در صورتی که دندان عصب کشی شده آسیب جدی مانند شکستگی ندیده باشد، امکان کامپوزیت کردن دندان عصب کشی شده وجود دارد. به طورکلی می‌توان گفت اگر دندانی دچار پوسیدگی شده باشد بعد از درمان با روش عصب کشی کامپوزیت می‌تواند به عنوان یک روکش مستحکم هم به تکمیل درمان و هم به زیبایی آن کمک کند.

کامپوزیت کردن دندان ایمپلنت شده کاملا به وضعیت ایمپلنت بستگی دارد، اگر ایمپلنت سالم و درست باشد می‌توان از هر دو روش برای زیبایی بهره برد.

بله، کامپوزیت نه تنها سبب افزایش زیبایی دندان‌ها می‌شود، بلکه همانند یک محافظ برای دندان‌های طبیعی عمل می‌کند و از پوسیدگی آن‌ها جلوگیری می‌کند.

تعیین قیمت کامپوزیت دندان به فاکتورهای زیادی وابسته است. اما به طور کلی قیمت هر واحد کامپوزیت دندان در سال 1403 بین 1.500.000 تا 5.000.000 میلیون تومان به ازای هر واحد است.

قیمت کامپوزیت فک بالا در سال 1403 یا پایین بین 15.000.000 تا 40.000.000 میلیون تومان است.

قیمت کامپوزیت کردن کل دندان‌ها در سال 1403 بین 25.000.000 تا 50.000.000 میلیون تومان است.

فاکتورهای زیادی هستند که قیمت کامپوزیت را تعیین می‌کنند؛ اما مهمترین آن‌ها برند و کیفیت کامپوزیت است. از موارد دیگر تاثیر گذار در قیمت می‌توانیم به کلینیک، تعداد واحد دندان‌ها، تبحر و تخصص پزشک اشاره کنیم.

کامپوزیت یک روش زیبایی جهت بهبود وضعیت دندان‌های بهم ریخته، نامرتب و بد رنگ است. بلیچینگ نیز تنها برای سفید کردن دندان‌ها استفاده می‌شود. در بلیچینگ وضعیت دندان‌ها اهمیت زیادی ندارد. 

کامپوزیت دندان هزینه بسیار پایین‌تری نسبت به لمینت دارد. از طرفی دیگر لمینت دارای مقاومت بیشتری نسبت به کامپوزیت دندان است. از دیگر تفاوت‌های کامپوزیت با لمینت می‌توانیم به مدت زمان اجرای کمتر، رنگ پذیری آسان و ظاهر طبیعی کامپوزیت دندان اشاره کنیم. 

روکش دندان معمولا برای درمان و ترمیم دندان‌های آسیب دیده استفاده می‌شود به طوری که مقاومت بیشتری دارد اما کامپوزیت بیشتر جنبه درمانی دارد و برای رفع مشکلات جزئیی در شکستگی، پوسیدگی و فاصله بین دندان‌ها استفاده می‌شود.

تفاوتی که به هنگام پر کردن دندان بین مواد کامپوزیتی و آمالگام وجود دارد دوام و رنگ آن‌ها است. سالیان درازی است که برای پر کردن دندان از مواد آمالگام که رنگ نقره ای دارد و ترکیبی از فلزات است استفاده می‌شود و دوام و ماندگاری آن نسبت به مواد کامپوزیتی بسیار بیشتر است؛ اما ظاهری سیاه دارد در مقابل کامپوزیت‌ها با دوام 7 سال در رنگبندی مختلف و مناسب با رنگ‌های طبیعی دندان وجود دارد که در انتخاب اگر زیبایی برایتان اهمیت دارد کامپوزیت گزینه بهتری است.

در پاسخ به اینکه کامپوزیت باعث بوی دهان می‌شود باید گفت خیر، تنها در صورت امکان دارد که باعث بوی بد در دهان شود اول اینکه دندانپزشک به خوبی مواد کامپوزیتی را روی دندان شما پیاده سازی نکرده باشد و دوم اینکه شما در رعایت بهداشت دهان و دندان کوتاهی کرده باشید و نکات مراقبتی بعد از کامپوزیت دنئدان را به خوبی رعایت نکرده باشید.

بله، امکان دارد به علل گوناگون بعد از کامپوزیت دندان دچار التهاب لثه شوید و اگر علائمی مانند لقی دندان‌ها، احساس درد شدید در دندان‌ها، قرمزی و تورم و غیره را احساس کردید یعنی دچار عفونت و التهاب لثه شدید توصیه می‌شود تا قبل از اینکه این اتفاق بیفتد از روش‌های پیشگیری مانند روزی سه مرتبه مسواک، دهانشویه ، نخ دندان و مراقبت‌های بعد از کامپوزیت را رعایت کنید.

به طور کلی کامپوزیت دندان بدون تراشیدن انجام می‌شود، اما به تشخیص دندانپزشک برای برخی از دندان‌های جلو شاید در مواردی نیاز به تراشیدن باشد.

بله، بعد از مدتی به طور طبیعی کامپوزیت دندان تغییر رنگ می‌دهد. اما اگر در مصرف دخانیات، مشروبات الکلی، مواد غذایی رنگی، عدم استفاده از خمیردندان مناسب افراط کنید؛ ممکن است خیلی زودتر تغییر رنگ دهد

بعد از کامپوزیت دندان یکی از روش‌هایی که طول عمر کامپوزیت را بالا می‌برد رژیم غذایی مناسب است که در آن باید برخی از مواد غذایی مانند خوردن غذاهای سفت و سخت، نوشیدن چای، قهوه و نوشابه بیش از حد، غذاهای چرب و اسیدی مانند آبلیمو و ماکارونی را حذف کنید.

با توجه به جنس و کیفیت کامپوزیت برندهای متنوعی وجود دارد که با مشورت دندانپزشک بهترین برند را می‌توانید انتخاب کنید. یکی از بهترین کامپوزیت‌ها سارمکو است که استحکام کیفیت آن به قدری بالاست که برای فرم دهی لبخند دندان‌های جلو استفاده می‌شود.

بهترین کامپوزیت دندان سارمکو متعلق به کشور سوئیس است.

کامپوزیت ماکروفیل، کامپوزیت میکروفیل، کامپوزیت هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید، نانو کامپوزیت، کامپوزیت ونیر بولک.

در کامپوزیت ونیر دندان تراشیده نمی‌شود و نسبتا ارزان است، اما در کامپوزیت آی پی اس نیاز به کمی تراشیدن جزئی است، طول عمر کامپوزیت آی پی اس از وتنیر بیشتر است، تنوع رنگ، درخشندگی و نزدیکی آن به دندان‌های طبیعی در ای پی اس نسبت به ونیر کامپوزیت بیشتر است، در نهایت قابلیت ترمیم در آی پی اس‌ها بیشتر از ونیر کامپوزیت است.

سفیدترین رنگ کامپوزیت دندان A1 و BW که هردو توسط کشور ژاپن با برند توکویاما است.

کامپوزیت‌های دندان تنوع زیادی در رنگ و برند دارند که طبیعتا همین مورد باعث تفاوت قیمت در کامپوزیت‌ها می‌باشد از دیگر عواملی که می‌توان به علت تفاوت قیمت‌ها اشاره کرد شامل مدت زمان انجام کامپوزیت، تعداد دندان‌های مورد نیاز به کامپوزیت، درمان و آماده سازی کامپوزیت‌ها قبل از اجرا، اینکه دندان‌های کدام قسمت از فک به کامپوزیت نیاز دارند برای مثال قیمت کامپوزیت دندان‌های جلویی نسبت به دندان‌های خلفی بیشتر است، هزینه دندان شکسته از دندان‌های نامرتب و کج بیشتر است و در آخر نمونه کارهای موفق کلینیک که تجربه و مهارت دندانپزشک را نشان می‌دهد در تفاوت قیمت‌ها تاثیر می‌گذارد.

یکی از نکات مهم در انتخاب کامپوزیت و لمینت دوام و تغییر رنگ در برابر عوامل مختلف است. روکش‌های لمینتی به علت استحکام بالا و مواد به کار رفته دیرتر تغییر رنگ می‌دهند؛ اما با توجه هزینه مقرون‌به‌صرفه کامپوزیت و کارایی آن اگر به خوبی از کامپوزیت مراقبت کنید هم تغییر رنگ نمی‌دهد و هم به دوام لمینت است.

بله، امکان تغییر رنگ وجود دارد؛ اما این فرایند هزینه‌بر و سخت است و ممکن است به علت تراش‌های کامپوزیت قبلی دندان‌ها از بین برود. بنابراین سعی کنید مناسب‌ترین رنگ را قبل از کامپوزیت انتخاب کنید. 

خیر، کامپوزیت دندان نه تنها باعث پوسیدگی دندان‌ها نمی‌شود؛ بلکه با ایجاد لایه محافظ از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری می‌کند.

شما می‌توانید از وب سایت‌های فروشگاهی و معتبر کامپوزیت دندان را بصورت آنلاین خریداری کنید و یا با مشورت دندانپزشک از او خواهش کنید که بهترین کامپوزیت موجود در بازار را برای شما تهیه کند.

جهت ترمیم یا زمان تعویض می‌توان کامپوزیت دندان را برداشت و هیچگونه درد را احساس نخواهید کرد.

برخی از عوارض‌های برداشتن کامپوزیت دندان شامل حساسیت بیش از حد دندان، شکستگی دندان، عفونت دندان و خونریزی موضعی می‌شود.

هر واحد دندان بین 30 الی 60 دقیقه طول می‌کشد و در یک تا دو جلسه به اتمام می‌رسد.

کامپوزیت دندان ارزان‌تر است به طوری که قیمت هر واحد لمینت حدودا سه برابر کامپوزیت دندان است.

هر کدام بر اساس نیاز و خواسته شما سنجیده می‌شوند. لمینت‌ها از این جهت که ماندگاری بالاتر و درخشش بیشتری نسبت به کامپوزیت‌ها دارند مورد استقبال قرار گرفته‌اند؛ اما کامپوزیت‌ها مقرون‌به‌صرفه‌تر، سریع‌تر، منعطف‌تر، متنوع‌تر و در صورت شکستگی یا لب پر شدن قابلیت ترمیم آسانی دارند.

کامپوزیت‌های دندان خارجی یا کامپوزیت‌های داخلی هر کدام بر اساس خواسته و نیاز شما و مشورت دندانپزشک انتخاب می‌شوند بنابراین تشخیص بهتر بودن با توجه خواسته شما مشخص می‌شود.

لمینیت‌ها دوام بیشتری دارند به طوریکه لمینت بادوام 15 تا 20 سال و ونیر کامپوزیت با دوام 7 تا 10 سال است و شم رعایت بهداشت می‌توانید طول عمر آن‌ها را افزایش دهید.

بله، در صورتی که دندان‌های دیگری قبل کامپوزیت نیاز به درمان داشته باشند.

ماندگاری این دو روش تقریبا یکسان‌اند، اما اگر بتوانید بهداشت دهان را به طور مرتب رعایت کنید، طول عمر کامپوزیت دندان نسبت به روکش بیشتر خواهد شد.

بله، کامپوزیت برای دندان جلو شکسته شده بهترین انتخاب است؛ زیرا علاوه‌بر ترمیم به زیبایی و طراحی یک لبخند زیبا منجر می‌شود.

خیر، اکثر برندهای کامپوزیت مقاومت بالایی در برابر فشار و خوردگی ندارند؛ اما برخی از آن‌ها تا مقدار زیادی می‌توانند فشار و ضربه را تحمل کنند.

خیر، زیرا بر اثر جویدن و فشار زیاد سریع‌تر خراب می‌شوند.

بله، اما این حساسیت کاملا موضعی است و در یک تا چهار هفته اول بعد از کامپوزیت وجود دارد که به مرور بهتر می‌شود و کاملا از بین خواهد رفت.

با استفاده از دستگاه لیزر خشک کننده کامپوزیت، لایه کامپوزیت در همان لحظه خشک خواهد شد.

کامپوزیت‌ها به صورت لایه روی دندان‌های طبیعی شما قرار می‌گیرند که عیوب ظاهری آن را بپوشانند و باعث تغییر شکل دندان طبیعی شما نمی‌شود. آن‌ها با ایجاد ۀایه جدید روی دندان‌ها به مرتب شدن، سفیدی رفع فاصله بین دندانها و رفع پوسیدگی دندان‌ها کمک می‌کنند تا در نهایت شما صاحب لبخندی زیباتر از قبل شوید.

زمانی که کامپوزیت دندان بیفتد، آسیب ببیند، تغییر رنگ دهد، زیباجو از نتیجه درمان راضی نباشد زمان مراجعه به پزشک و تعویض و ترمیم کامپوزیت است.

بله، اما تنها دندان‌هایی که شکستگی جزئی دارند.

خیر، تنها در صورتی کامپوزیت باعث عفونت می‌شود که دندانپزشک کارش را به درستی انجام ندهد و یا بهداشت و دهان بعد از کامپوزیت به طور مرتب رعایت نشود.

بله، اما تنها در هفته اول تا دوم این عارضه وجود دارد و بعد از آن به طور کامل رفع خواهد شد.

در صورتی که خرابی دندان جلو شدید نباشد، کامپوزیت دندان جلو امکان پذیر خواهد بود.

بله، ونیر یک لایه نازک از پلیمر و رزین است روی دندان‌های مورد نظر قرار می‌گیرد تا با رفع عیوب ظاهری آن لبخندی زیبا را طراحی کند و معمولا آن را ونیر کامپوزیت یا کامپوزیت دندان می‌نامند.

بعد از سن 18 به بعد است؛ به دلیل اینکه بعد از این سن دندان‌ها به طور کامل رشد کرده‌اند؛ اما در صورتیکه قبل از 18 سالگی دچار نقص ژنتیکی یا کوتاهی و فاصله دندان‌ها باشید به تشخیص پزشک می‌توانید از کامپوزیت استفاده کنید.

5/5 - (2 امتیاز)
.